Ben jij op zoek naar reistips? Dalibor deelt in dit artikel 10 tips over hoe je kunt reizen met een metabole aandoening. Laat ik beginnen met het volgende: de tips in dit artikel mogen in geen geval het advies van je diëtist vervangen. Je metabool behandelteam is je eerste aanspreekpunt voor alles wat met het dieet te maken heeft.
1) Kies een bestemming dichtbij of verder weg
Als je voor het eerst een reis alleen, of met vrienden gaat maken is het misschien het beste om te beginnen met korte, lokale reizen voordat je aan verre reizen begint. Zo kun je vertrouwen winnen en al doende leren. Een taalbarrière kan bijvoorbeeld de communicatie over PKU-behoeften bemoeilijken. Kies dus een bestemming die past bij jouw ervaring, vertrouwen en behoeften.
Tip: installeer een paar vertaalapplicaties op je mobiel voordat je vertrekt, deze maken reizen naar het buitenland veel toegankelijker.
2) Neem een doktersverklaring mee
Als je met het vliegtuig reist kun je het beste bij je arts of diëtist een verklaring halen om te bevestigen dat je een erfelijke stofwisselingsstoornis hebt en je daarom jouw dieetvoeding mee moet nemen op reis. Zo heb je meteen een verklaring bij de hand wanneer je door de veiligheidscontrole moet op de luchthaven.
3) Geef je dieetvoorkeuren van tevoren door
Indien mogelijk kun je jouw dieetvoorkeuren op voorhand doorgeven aan de luchtvaarmaatschappij en/of accommodaties. Op die manier kan er rekening gehouden worden met het eiwitarme dieet, zo kun je bijvoorbeeld voor een veganistische of vegetarische maaltijd kiezen.
4) Een reiskoffer PKU-vriendelijk inpakken
Inpakken hangt af van je bagagebeperkingen en de duur van je verblijf. Ik neem altijd een shakebeker en poedervormige dieetvoeding mee om mijn bagage licht te houden. Daarnaast neem ik ook kant-en-klare aminozuurpreparaten en gezonde eiwitarme snacks mee in mijn handbagage voor langere vluchten.
Dingen gaan niet altijd volgens plan, dus zorg ervoor dat je altijd extra aminozuurpreparaten bij je hebt. Je kunt ook eiwitarme voeding inpakken zoals eiwitarme pasta. Mijn ervaring is dat sommige restaurants graag een pasta voor je klaarmaken met een veganistische saus uit hun zaak.
5) Zoek vooraf inspiratie online
Vraag mede-PKU’ers naar restaurants of lokale producten die phe-vriendelijk zijn. Kijk ook online voor veganistische restaurants, maar denk eraan ingrediënten zoals noten, tofu en peulvruchten te vermijden.
6) Zoek uit welke apotheek jouw dieetvoeding aanbiedt
Nutricia PKU-producten zijn (bijna) overal verkrijgbaar. Zoek uit welke apotheken jouw dieetvoeding verkopen zodat je indien nodig er extra kan gaan halen tijdens de reis.
7) Ga opzoek naar glutenvrije en veganistische opties
Gelukkig staan er vaker veganistische en glutenvrije gerechten op het menu, wat betekent dat er meer dan ooit smakelijke en eiwitarme opties te vinden zijn.
8) Probeer te rusten wanneer nodig
Zoals altijd, luister naar je lichaam. Als je symptomen ervaart is het belangrijk goed uit te rusten en te herstellen door voedzame eiwitarme voeding te eten. Je kunt altijd contact opnemen met je diëtist of plaatselijke PKU-organisaties voor hulp.
9) Verwen jezelf maar maak gezonde keuzes
Ja, geniet van zoete lekkernijen tijdens je reis. Maar het gebruik van suikerrijk voedsel kan leiden tot energiepieken en crashes. Niemand wil chagrijnig en moe zijn tijdens een reis. Kies dus waar mogelijk voor gezonde snacks om je suikerspiegel stabiel te houden.
10) Maak er een onvergetelijke reiservaring van
Mijn laatste advies is om elke reis zorgvuldig voor te bereiden en te plannen zodat je niet "verhongert" tijdens je verblijf. Plannen helpt om ervoor te zorgen dat je bloedwaarden onder controle zijn, zodat je je geweldig kunt voelen terwijl je de herinneringen van je leven maakt.
Nu je klaar bent voor je avontuur, hoef je nog maar één ding te doen: genieten! Maak herinneringen, neem foto's en vergeet niet dat je maar één keer leeft. Probeer van elk moment het beste te maken.
Disclaimer: de gepresenteerde meningen/opvattingen zijn uitsluitend die van de persoon zelf en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs die van Nutricia. Dit artikel vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. Raadpleeg je dokter en diëtist voordat je je dieet of eiwitinname aanpast om zeker te zijn van de juiste voeding ter ondersteuning van je unieke behoeften.