Het opvoeden van een kind met een metabole aandoening, zoals PKU, TYR of MSUD, brengt unieke uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om het volhouden van het dieet. Je kind groeit en ontwikkelt zich voortdurend, zowel fysiek als mentaal, wat leidt tot aanzienlijke veranderingen in gedrag en eetgewoonten. Het begrijpen van deze veranderingen en het effectief beheren van hun dieet zijn cruciaal voor hun gezondheid en welzijn.

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over:

De overgang naar gezinsmaaltijden passend bij het eiwitarme dieet

Vanaf 18 maanden kan een kind geleidelijk aan hetzelfde eten als de rest van het gezin mits aangepast aan het eiwitarme dieet. Dit is een belangrijke fase waarin je kind leert om een breed scala aan voedingsmiddelen te eten en gezonde eetgewoonten ontwikkelt. Het is echter essentieel om rekening te houden met de specifieke voedingsbehoeften die horen bij hun jonge leeftijd zoals voldoende calcium, vet en vezels. 

Hoe ziet de voeding van mijn kind eruit?

Een kind met een metabole aandoening heeft dezelfde voedingsbehoeften zoals elk ander kind, aangezien voeding een belangrijke rol speelt bij de groei en ontwikkeling. Een kind met een stofwisselingsziekte volgt een levenslang eiwitbeperkt dieet waarbij eiwitten, zoals onder andere vlees, vis, eieren en melk vermeden moeten worden. Eiwitten zijn nodig voor de groei daarom worden er aanvullend speciaal aminozuurmengsels als supplement genomen om te voldoen aan de essentiële aminozuren. 

Tijdens de kinderjaren spelen ouders een essentiële rol bij de opvolging van het eiwitarme dieet van hun kind. Je kind zo snel mogelijk betrekken bij het dieet zal motiveren om de voeding zelf onder controle te houden, en is belangrijk voor de onafhankelijkheid op oudere leeftijd.

Hoe leg je aan je kind uit wat een stofwisselingsziekte is?

Het kan een uitdaging zijn om met je kind te praten over hun stofwisselingsziekte, vooral omdat deze aandoeningen vaak complex zijn en speciale aandacht vereisen. Het is belangrijk om het gesprek op een begrijpelijke en geruststellende manier te benaderen, zodat je kind zich ondersteund en geïnformeerd voelt. Een goede communicatie helpt je kind niet alleen om de ziekte beter te begrijpen, maar ook om ermee om te gaan en het eiwitarme dieet en de levensstijl te accepteren. 

Hoe verloopt de begeleiding van kinderartsen en diëtisten bij de dieetopvolging van mijn kind met een metabole aandoening?

De dieetopvolging van je kind met een metabole aandoening vereist een hechte samenwerking tussen de patiënt, ouders, kinderartsen en diëtisten. Voor aandoeningen zoals PKU, TYR, MSUD, MMA/PA speelt de verantwoordelijkheid van patiënten en hun ouders een cruciale rol in het dagelijkse dieetbeheer aangezien jullie samen het dieet dagelijks toepassen. Kinderartsen en diëtisten bieden hierbij essentiële informatie en begeleiding over onder andere het eiwitarme dieet, de inname van aminozuurpreparaten, en het prikken van bloedspots. Door snel verantwoordelijkheid te nemen, raak je vlot vertrouwd met het dieet wat toepassen van het dieet zal vergemakkelijken.

Naar gelang de metabole aandoening, de leeftijd en opvolging van het dieet zal je kinderarts en diëtist regelmatig consultaties inplannen om de gezondheid van je kind te monitoren. Afhankelijk van de specifieke metabole aandoening kan de frequentie van deze consulten variëren, maar in het algemeen zullen deze afspraken regelmatig plaatsvinden, vooral in de eerste levensjaren. Zo kun je altijd rekenen op hun ondersteuning en begeleiding.

Door regelmatige monitoring, aanpassing van het dieet, en ondersteuning van ouders, helpt dit team om je kind gezond te houden en een zo normaal mogelijk leven te leiden, ondanks de uitdagingen die hun aandoening met zich meebrengt.

Wat is het belang van de opvolging van het dieet?

Naarmate je kind ouder wordt, neemt hun bewustzijn van de mensen om hen heen toe, en beginnen ze verschillen tussen mensen op te merken. Voor kinderen met een stofwisselingsziekte kan dit leiden tot de verleiding om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan eiwitten, omdat ze net zoals hun vriendjes willen zijn en de aandacht van hen willen afleiden. Deze sociale druk kan het voor hen moeilijk maken om zich aan hun dieet te houden.

Bovendien voelen kinderen met een stofwisselingsziekte zich niet ziek, waardoor ze de noodzaak van het strikt opvolgen van het dieet niet altijd zien. Het is daarom cruciaal dat ouders hen uitleggen dat ze zich goed voelen mede vanwege het nauwkeuring volgen van hun dieet, en hen bewust maken van de mogelijke gevolgen als ze het voorgeschreven dieet niet naleven.

Een belangrijk onderdeel van de opvolging zijn regelmatige bloedonderzoeken. Deze testen zijn essentieel om de niveaus van bepaalde stoffen, zoals fenylalanine bij PKU, in het bloed te meten. De resultaten van deze tests helpen je kinderarts en diëtist om te bepalen of het dieet effectief is of dat er aanpassingen nodig zijn. Hoe vaak deze bloedwaarden worden gecontroleerd, hangt af van de leeftijd van je kind, eerdere testresultaten en of er recente veranderingen in het dieet zijn aangebracht.

Moet mijn kind aminozuurpreparaten blijven innemen?

Je kind moet levenslang een eiwitarm dieet volgen, wat ook de inname van aminozuurpreparaten omvat. Voor kinderen die een levenslang eiwitarm dieet moeten volgen zijn deze aminozuurpreparaten cruciaal om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Alleen het toegestane voedsel uit het eiwitarme dieet biedt mogelijk niet genoeg eiwitten, aminozuren, calorieën, vitamines, en essentiële mineralen.

Aminozuurpreparaten leveren de benodigde eiwitten, evenals de dagelijkse hoeveelheden vitamines, mineralen, en sporenelementen. Veel van deze preparaten bevatten bovendien vezelmixen, die de spijsvertering ondersteunen en bijdragen aan een gezonde darmflora. Het consequent innemen van aminozuurpreparaten is dus cruciaal voor de algehele gezondheid en ontwikkeling van je kind met een metabole aandoening.

Gelukkig is er een breed aanbod aan verschillende aminozuurpreparaten beschikbaar. Dit stelt je in staat om, in overleg met de behandelend diëtist, een product te kiezen dat het beste past bij de smaak, het formaat, en de eiwitequivalentie die geschikt zijn voor jouw kind. Hierdoor kun je een product vinden dat goed aansluit bij hun persoonlijke voorkeuren en behoeften.