Jonge moeder en PKUer, Elea Mauer (geboren Geissler), deelt haar levensveranderende reizen in Thailand en Indonesië.
Er even tussenuit in Zuidoost-Azië
Sawadee Kha – groeten uit Thailand! Mijn naam is Elea. Ik ben 36 jaar oud en heb klassieke PKU. Veel Duitsers kennen mij waarschijnlijk als actrice, omdat ik Pünktchen speelde in de film "Pünktchen und Anton" in 1999. Ik hou ervan om nieuwe dingen te proberen, mezelf voortdurend te ontwikkelen en te reizen. Thailand heeft een heel speciale plek in mijn hart. Begin 2023 vonden mijn man en ik dat het tijd was om een langere tijd in Azië te verblijven met onze kinderen. Na maanden van plannen en dromen was het eindelijk zover: mijn gezin en ik besloten om 4,5 maanden naar Thailand te gaan, de koude winter van Duitsland in te ruilen voor het zonnige Zuidoost-Azië. Ik had nooit verwacht dat dit de reis van mijn leven zou worden.
Aankomst in Thailand
Onze reis begon in Bangkok, een bruisende metropool vol leven en kleur. Ik was al vaker in Bangkok geweest, maar nog nooit met mijn hele gezin. Ik had zo lang op dit moment gewacht. De stad verwelkomde ons met een mix van traditie en moderniteit, en we waren meteen onder de indruk van de gastvrijheid, vooral tegenover kinderen.
We verbleven in dezelfde buurt waar ik mijn studie in het buitenland had afgerond en waar ik in 2016 had gewoond toen ik naar Thailand verhuisde. Gelukkig wist ik van al mijn eerdere bezoeken waar ik eiwitarme maaltijden kon vinden. We konden bepaalde voedingsmiddelen kopen in de supermarkt, en op Thaise markten werd een verscheidenheid aan verse groenten en fruit aangeboden die ik gemakkelijk in mijn dieet kon opnemen. De exotische vruchten, vooral de mangosteen en rambutan (de Thaise lychee), waren een hoogtepunt. Hun zoetzure smaak is gewoon uniek.
Eilandavonturen
Onze reis ging verder naar het zuiden van Thailand, naar Krabi. Deze regio staat bekend om zijn prachtige eilanden en buitengewone rotsformaties. We verkenden de schilderachtige stranden, snorkelden in turquoise wateren en waren betoverd door de adembenemende natuur. Het landschap was een avontuur en de culinaire ervaringen waren buitengewoon. Om de vegetarische en groenterijke Thaise maaltijden voor mij af te wisselen, aten we vaak Indiaas. De variëteit en smaak van de Indiase keuken zorgden voor een ongelooflijke afwisseling en pasten perfect in mijn PKU-dieet.
Ik bestelde meestal een kleine portie rijst met een groentecurry of spinazie (Palak Paneer), zonder de kaas.
Bali – Onze Pachamama "Moeder aarde"
Onze reis naar Bali was eigenlijk niet gepland, maar omdat we het land moesten verlaten om onze visa te vernieuwen, grepen we de kans om het beroemdste Indonesische eiland te verkennen. Bali, het Eiland van de Goden, zou ons volgende avontuur worden. Mijn man en ik volgden elk een gezondheidsretraite die ons leven voor altijd zou veranderen. Na deze ervaring vervolgde hij zijn opleiding in spirituele genezing. Gecombineerd met zijn meer dan 20 jaar professionele ervaring in holistisch leven, ontstond daar de visie en het plan voor onze toekomst om in de nabije toekomst naar Azië te verhuizen.
Een transformerende ervaring
We zijn enorm dankbaar voor deze onschatbare ervaringen die we hebben opgedaan. Zonder de moedige stap om langdurig te gaan reizen, zouden we nooit deze unieke kans hebben ontdekt om deel te nemen aan de holistische gezondheids- en yogagemeenschap van Thailand.
Culinaire hoogtepunten in Bali
Het eten in Bali was een voortdurend hoogtepunt, heel anders dan in Thailand. Bali is een paradijs voor vegetariërs, vooral voor degenen die zich moeten richten op een plantaardig dieet, zoals ik vanwege mijn PKU. Het eiland biedt een overvloed aan verse groenten en exotische vruchten die de basis vormen van veel traditionele gerechten. In Ubud, het culturele hart van Bali, vonden we tal van vegetarische restaurants die creatieve en PKU-vriendelijke gerechten aanboden. Wanneer iets op het menu onduidelijk leek of erg exotisch klonk, vroeg ik ernaar en was vaak aangenaam verrast dat het iets was dat ik kon eten. Mijn advies hier: aarzel niet om te vragen!
Mijn favoriete gerecht
Mijn favoriete gerecht was Gado-Gado, een heerlijke groentesalade met een pittige saus, vaak geserveerd met tofu, tempeh en aardappelen, die ik wegliet vanwege hun hoge eiwitgehalte. Ik vroeg het restaurant om de tempeh en tofu te vervangen door een groene salade. De rijstterrassen van Bali leverden ons hoogwaardige rijst, die, gecombineerd met gebakken groenten en aromatische kruiden, onvergetelijk werd. De variëteit aan smoothiebowls, gevuld met vers fruit, was een smakelijke, gezonde en eiwitarme start van de dag. Er waren zoveel mooie en diverse restaurants, adembenemende natuur en prachtige stranden dat Bali mijn hart voor altijd heeft veroverd, mijn "Pachamama," wat "Moeder Aarde" betekent. Ze vertegenwoordigt de aarde en de natuur, vruchtbaarheid en de gevers van leven.
Terugkeer naar Thailand
Na de avonturen in Indonesië trokken we verder naar het zuiden van Thailand naar beroemde eilanden zoals Koh Samui en Koh Phangan, waar ontspanning met vrienden en familie centraal stond. Een gedenkwaardige ervaring was het bezoeken van een olifantenreservaat. Dicht bij deze majestueuze dieren zijn was een onvergetelijk moment van rust en vreugde.
Het was ook de enige keer tijdens onze 4,5 maanden durende reis dat we een heel huis voor onszelf hadden. Het was geweldig om meer controle over mijn eten te hebben en weer in de keuken te kunnen koken. Het was niet alleen leuk om vertrouwde en gevarieerde maaltijden te bereiden, maar ook om de eiwitinhoud van mijn maaltijden beter te kunnen berekenen. Ik genoot er vooral van om verse groenten en fruit te kopen op de markt naast ons huis of daar kleine lokale gerechten te eten, zoals groentespiesjes, maïskolven, avocado-sushirollen of mango sticky rice. Wanneer ik kookte, was het meestal vrij eenvoudig. Ik hou ervan om rijst te eten met gestoomde broccoli, gesneden komkommers en tomaten, met wat goede olie (wat ik erg belangrijk vind), en een beetje ui, knoflook en gebakken champignons.
Als er een mogelijkheid is om te koken tijdens het reizen, raad ik aan om een doos eiwitarme pasta en/of eiwitarme rijst mee te nemen als er ruimte in je bagage is. Helaas hadden wij die optie niet, maar ik weet dat veel restaurants bereid zijn om eiwitarme pasta op verzoek te koken om me te helpen mijn Phe-niveaus te controleren. Ik had ook altijd mijn shaker bij me om mijn reisvriendelijke aminozuurformule te mengen, of ik goot het rechtstreeks in een plastic fles om uit te drinken. Soms was dat onhandig, maar over het algemeen werkte het geweldig.
Mijn PKU ervaring
Onze pauze in Thailand en Indonesië was een geweldige ervaring. Het liet ons zien dat het verlaten van onze gebruikelijke omgeving kan leiden tot nieuwe mogelijkheden en dat het mogelijk is om de wereld te verkennen en onvergetelijke herinneringen te creëren ondanks PKU. Mijn PKU was altijd aanwezig, maar het bepaalde niet onze reis. In plaats daarvan leerde het ons flexibel te zijn en creatieve oplossingen te vinden in alle aspecten.
Deze tijd bracht ons als gezin dichter bij elkaar en leerde ons om het leven ten volle te leven, ongeacht onze uitdagingen. We keerden verrijkt terug door de ervaringen en geïnspireerd door de mensen en culturen die we ontmoetten. Onze reis mag dan voorbij zijn, maar de herinneringen en lessen die we hebben meegenomen, zullen een leven lang meegaan.
Volg Elea op Instagram @elea.geissler om haar nieuwe leven in Azië te volgen.