Vanaf 4 maanden, wanneer het spijsverteringssysteem zich heeft ontwikkeld, kun je beginnen met het geven van de eerste hapjes aan je baby, maar tot 6 maanden blijft borst- en/of flesvoeding de belangrijkste voeding. Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is dit het moment om kennis te maken met nieuwe smaken, texturen en smaken. Stap voor stap zal je baby wennen aan vaste voeding en leren om met de pot mee te eten.

Hieronder gaan we even verder in op:

De overgang naar vaste voeding voor je baby met een stofwisselingsziekte

Je kind groeit snel en wordt steeds actiever en heeft dan ook meer energie en voedingsstoffen nodig. Dit is de fase waarin je begint met vaste voeding. Het is het begin van een groot avontuur voor zowel jou als je baby! De overgang naar vaste voeding is een belangrijke mijlpaal in het leven van je kind. Dit is het moment waarop hij nieuwe smaken gaat ontdekken en zijn voorkeuren voor de voedingsmiddelen die zijn dagelijkse dieet zullen vormen, ontwikkelt. Hoe eerder hij of zij plezier beleeft aan het ontdekken van deze nieuwe smaken, hoe beter je baby later in staat zal zijn variërend te eten.

De signalen als je baby klaar is om te starten met vastere voeding

Het moment van introductie van vaste voeding hangt af van de voedingsbehoefte van je baby. Het gedrag van je baby kan je vertellen wanneer hij of zij klaar is voor vastere voeding.

Je baby geeft signalen wanneer hij of zij klaar is voor vaste voeding:

  • Opent de mond en kijkt geïnteresseerd als hij of zij jou ziet eten
  • Zuigt of kauwt vaker op de handen
  • Kwijlt vaak
  • Houdt het hoofd goed omhoog en kan rechtop zitten
  • Vraagt steeds vaker om voeding
  • Als hij of zij na het drinken van een volle fles toch nog wil eten

Het is goed om te wachten op een combinatie van deze signalen voordat je begint met vaste voeding.

Hulpmiddelen voor de overgang naar vaste voeding

Elk kind heeft zijn eigen ritme, dus geef jezelf en je baby voldoende tijd voor deze nieuwe ontwikkelingsfase.

  1. Regelmaat: In deze periode van verandering heeft je baby behoefte aan consistentie. Bied nieuwe voedingsmiddelen op dezelfde manier, op hetzelfde moment, door dezelfde persoon aan.
  2. Geleidelijke introductie: Introduceer voedingsmiddelen stap voor stap, zodat je baby smaken kan identificeren en deze kan associëren met kleur en geur.
  3. Rustig aan: Je kind wil niet overhaast worden; om te leren, moet hij gestimuleerd worden, maar ook rustig zijn. Jullie moeten allebei ontspannen zijn.
  4. Kleine porties: Begin met kleine porties van een paar theelepeltjes per keer en geef je baby de moedermelk/(dieet) flesvoeding na de aanvullende vaste voeding. Het gaat er vooral om dat je baby kan wennen aan een andere smaak en structuur en oefent in het happen van een lepeltje. De porties worden vanzelf groter.
  5. Variatie: Laat je baby zoveel mogelijk voedsel proeven, aanraken en voelen om zijn smaken te ontwikkelen en zijn smaakpalet te verrijken.
  6. Wees geduldig: Kies een tijdstip dat het beste uitkomt voor je baby en wanneer jezelf geen haast hebt. Baby's moeten vaak tot 10 keer een nieuw voedingsmiddel proeven voordat ze het accepteren. Geef het tijd.
  7. WEES VOORBEREID: Het geven van vast voedsel aan je baby kan een knoeiboel zijn, maar ook leuk. Gebruik een slabbetje om de kleertjes te beschermen en overweeg een vloermatje om onder de stoel te leggen.
  8. Plezier: Het zicht is ook essentieel bij het leren van voeding: speel met kleuren en vormen om je baby te stimuleren! Voor jou: de diversificatie gebeurt maar één keer in het leven van je kind, dus geniet van deze nieuwe ervaring samen!
     

De verschillende fasen om over te stappen naar vaste voeding

Geleidelijk aan zal je kind het aantal maaltijden per dag verminderen door een van de flesvoedingen of borstvoedingen te weigeren. Spontaan reguleert hij zichzelf om dichter bij een ritme van vier maaltijden per dag te komen: ontbijt, lunch, tussendoortje en diner. Vertrouw op je kind en laat hem zelf de hoeveelheden bepalen, want vanaf zijn eerste maanden weet hij precies hoeveel hij moet eten om zijn honger te stillen!

Van 4 tot 6 maanden

Textuur van de voeding: smeuïg en zachte

Advies en tips

  • Begin met het geven van een gepureerde groenten en fruit
  • Maak gebruik van een zeef om een smeuïge textuur te krijgen
  • Geef kant-en-klare hapjes
Van 6 tot 9 maanden

Textuur van de voeding: dikker, fijngehakt of grof gemalen

Advies en tips

  • Laat geleidelijk aan de smeuïge textuur achterwege voor iets minder zachte structuren
  • Moedig je baby aan om zelfstandig te eten door voeding aan te bieden dat met de handen gegeten kan worden.
  • Leren om kleine hapjes en slokjes te eten of drinken is een belangrijke stap in het leerproces.
  • Breng meer variatie aan voeding in het dieet inclusief eiwitarme voedingsmiddelen zoals eiwitarme pasta.
Van 9 tot 12 maanden

Textuur van de voeding: geplet, gehakt of in stukjes gesneden

Advies en tips

  • Eet gezamenlijk als gezin, samen met je baby
  • Moedig hem/haar aan om zelfstandig te eten
  • Breng variatie in de textuur
  • Presenteer voedsel in duidelijk afgebakende porties op het bord 

FAQ

Dwing hem of haar niet, bied iets aan wat wel gegeten wordt en wacht een paar dagen voordat je het afgewezen voedsel weer aanbiedt. Het kan zijn dat je een nieuw voedingsmiddel meer dan 10 keer moet aanbieden voordat een kind het accepteert!

Laat je niet uit het veld slaan. Het hoeft niet te betekenen dat je baby het niet lekker vindt, alleen dat hij of zij verrast is door een ongewone of nieuwe smaak.

Je kan zelfgemaakte soepen en papjes invriezen in kleine potjes met deksel waarop je de eiwit waarde schrijft.

Overgeven komt voor bij baby’s wanneer er nieuwe voeding wordt gegeten. Dit is een reflex die aangeeft dat de baby in staat is de luchtwegen te beschermen. Dit zal verminderen naar gelang je baby vaker deze textuur eet.

Berekening hoeveelheid eiwitten in voeding baby met een metabole ziekte

Wanneer er naast moedermelk en/of flesvoeding ook met vaste voeding gestart wordt, kan het tellen van eiwitten een uitdaging zijn bij het volgen van een eiwitarm dieet. Je zal nauw contact hebben met je diëtist tijdens dit leerproces. Je kan lijsten ontvangen met geschikte voedingsmiddelen en de daarbij horende eiwitgehalten.

Als je kind meer vaste eiwitarme voeding eet, blijft het belangrijk om ervoor te zorgen dat het elke dag de voorgeschreven hoeveelheid dieetvoeding gebruikt vanaf een leeftijd van 6 maanden kan ook gestart worden met dieetvoeding in een meer vaste vorm zoals PKU Anamix first spoon of PKU Anamix junior neutraal. Dit kan dan worden gebruikt in combinatie met de flesvoeding, die in de loop van het eerste jaar geleidelijk zal worden afgebouwd. De diëtist zal je vertellen wanneer je ermee kan starten.

Conclusie

De introductie van vaste voeding bij baby's met een stofwisselingsziekte is een belangrijke stap die zorgvuldige voorbereiding en geduld vereist. Het is essentieel om de overgang geleidelijk aan te pakken en variatie in de voeding aan te brengen. Vergeet niet dat elke baby zijn eigen tempo heeft, dus geef jezelf en je baby de tijd om te wennen aan deze nieuwe fase. Raadpleeg altijd je dokter en diëtist voor gepersonaliseerd advies en begeleiding. Het begin van vaste voeding is een avontuur vol nieuwe ontdekkingen en groei, zowel voor jou als voor je baby.

Disclaimer: Dit artikel vormt geen medisch advies. Raadpleeg je dokter of diëtist voor meer informatie.