Wie herinnert zich niet de saaie lessen op school? Wie heeft zichzelf er nooit op betrapt weg te dromen tijdens de rekenles?
We hebben allemaal wel eens een moment gehad waarbij we niet erg opletten tijdens de les.
Opgroeien is een proces van leren en ontdekken:
- leren om zelfstandig te zijn (huiswerk maken, studeren voor een examen …),
- om in een groep te werken,
- je kind zal ontdekken wat hij of zij leuk en interessant vindt,
- maar ook wat hij of zij niet leuk vindt.
En als je iets niet leuk vindt, dwalen je gedachten snel af… Maar concentratieproblemen kunnen breder zijn dan gebrek aan interesse.
Achtergrond informatie over concentratie
Concentratie is je aandacht ergens volledig op kunnen richten. Om handelingen en opdrachten uit te kunnen voeren is er concentratie nodig. Informatie uit de omgeving kan verwerkt worden door te focussen en de aandacht vast te houden.
Voor jonge kinderen is het nog heel moeilijk om zich goed te kunnen concentreren. Het concentratievermogen is namelijk nog in ontwikkeling. Ook bij een simpele opdracht kan je kind snel afgeleid zijn, dat is heel normaal. Naarmate je kind ouder wordt zal het zich steeds beter kunnen concentreren. Deze ontwikkeling bereikt het hoogtepunt op jong volwassen leeftijd.
Alle kinderen hebben wel eens moeite om zich tijdens de les te kunnen concentreren. Houdt dit langer aan ga dan na wat de mogelijke oorzaak bij jouw kind is.
Een metabole aandoening en concentratie
Concentratieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben.
- Vermoeidheid is de meest voorkomende oorzaak. Probeer daarom je kind aan een zo regelmatig mogelijk slaappatroon te houden. Dus op een vast tijdstip uit bed en op een vaste tijd te gaan slapen, ook in het weekend.
- Soms kan een metabole aandoening een extra uitdaging zijn op het vlak van concentratie. Zo kan bij fenylketonurie (PKU), een te hoge fenylalanine (Phe) waarde een van de oorzaken zijn. Sommige jongeren met PKU zijn ervan overtuigd dat zij prikkelbaarder zijn en zich minder goed kunnen concentreren wanneer zij te hoge Phe-waarden hebben. Door hogere Phe-waarden kan ook vermoeidheid ontstaan en dit heeft dan ook weer invloed op de concentratie.
De invloed die hoge Phe-waarden heeft kan bij iedereen anders zijn. Niet iedereen heeft dezelfde symptomen of dezelfde concentratieproblemen. Voor sommigen kan zich dit uiten in het vertonen van ander gedrag zoals; niet luisteren, chaotisch zijn, vergeetachtig zijn of agressief gedrag. Als er ander gedrag dan normaal wordt opgemerkt is het goed om de Phe -waarde te checken om te bekijken of dit de oorzaak van het gedrag of de concentratieproblemen kan zijn.
Als je kind belangrijke toetsen op school heeft helpt het om het PKU dieet extra goed aan te houden en de maaltijden en tussendoortjes op vaste tijdstippen te geven, zodat je kind zich zo optimaal mogelijk kan concentreren en inzetten.
Het is moeilijk om vast te stellen of de Phe-waarde de enige oorzaak is van het gebrek aan concentratie. Zoals eerder aangegeven kunnen er ook andere oorzaken zijn.
Kort gezegd is het verstandig om te onthouden dat niet alle problemen per se veroorzaakt hoeven te worden door PKU. Je kind groeit op, ontwikkelt zich in vele opzichten, staat voor nieuwe persoonlijke uitdagingen en ontdekt, een nieuwe sociale omgeving … het is heel normaal dat hij of zij daar misschien even aan moet wennen en zich daar gespannen bij kan voelen. Het gaat er vooral om er open over te praten met je kind.
Heb je vragen of zie je aanhoudende problemen bij je kind, bespreek het dan met je arts of diëtist. Samen bekijken jullie of de dieettherapie misschien nog beter kan of dat je kind op een andere manier wat extra begeleiding nodig heeft.