Ramadan vindt plaats de negende maand van het islamitisch jaar. Ramadan is een vastenmaand voor Moslims: elke dag mag je tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken. Hierdoor verandert zowel je slaapritme als je eetritme. De tijd tussen de maaltijden kan veel langer zijn.

Als je nog klein bent, ziek, zwanger of op reis, dan hoef je niet mee te doen. Veel kinderen proberen vanaf een jaar of elf al wel een paar dagen mee te vasten. Het is belangrijk om met jouw behandelend metabole team  te overleggen of vasten binnen jouw behandeling en metabole ziekte past en is toegestaan. Voorwaarde voor het starten is een goede instelling van het dieet en goede Phe bloedwaarden. Het is namelijk heel belangrijk dat je de metabole controle behoudt. Je kunt namelijk metabool ontregeld raken door een té lange tijd tussen de maaltijden of door gewichtsverlies. Mogelijk kan er na goed overleg met je metabool team met enige aanpassing deelgenomen worden aan de Ramadan.

Als je na goedkeuring van jouw metabole team deelneemt aan de Ramadan is het belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopkomst voldoende te drinken, te kiezen voor eiwitarme voedingsmiddelen en niet te vergeten je aminozuurpreparaat te nemen. Bespreek met je behandelend team hoe je in de praktijk je hoeveelheid toegestaan natuurlijk eiwit kunt verdelen en welke tijdstippen je kunt aanhouden voor het gebruik van de aminozuurpreparaten.

De volgende verdeling van maaltijden is het meest optimaal:

  • Suhur, voor de ochtendzon een ontbijt
  • Iftar, het moment dat het vasten wordt verbroken door een warme maaltijd
  • Na het avondgebed (taraweeh) een lichte maaltijd eten.

Suhur

Tijdens de Ramadan is het ontbijt het belangrijkste eetmoment van de dag, want hierna start het vasten. Zet dan ook de wekker, zodat je zeker weet dat je wakker wordt om je ontbijt te eten. Zorg ervoor dat er voldoende vezels in je ontbijt zitten, dit geeft namelijk langer een verzadigd gevoel. Vezels zitten in voedingsmiddelen als granen, pitten, zaden, groente en fruit. Neem voor zonsopkomst je aminozuurpreparaat.

Iftar

Meestal is de maaltijd die gegeten worden na zonsondergang extra goed verzorgd. Na een lange dag van vasten, heb je bij deze maaltijd veel trek. Het is dan ook extra belangrijk om tijdens deze maaltijd langzaam te eten en goed te kauwen. Als je een lange periode niet hebt gegeten kun je last van je maag en darmen krijgen wanneer je in korte tijd te veel of te snel eet.

De maaltijd bestaat vaak uit meerdere (speciale) gerechten. Dit is prima, zolang er goed op de portiegroottes gelet wordt. Door de profeet Mohammed werd het volgende aanbevolen: “een goede manier om het vasten te breken is om te beginnen met één of twee dadels en een slokje water”. Dadels geven energie en bevatten ook vezels. Na het eten van de dadels kun je het beste 10-20 minuten wachten voordat je een complete eiwitarme maaltijd en je aminozuurpreparaat nuttigt. 

Taraweeh

Na het taraweeh (gemeenschappelijk gebed in de moskee) kun je nog een lichte eiwitarme maaltijd eten. Dit is ook een goed moment om je aminozuurpreparaat te nemen.

De vastenmaand of Ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest, dit wordt ervaren als de kroon op het vasten. Op het Suikerfeest worden zoete lekkernijen gegeten die vaak al dagen van tevoren worden bereid. Zoet staat hierbij symbool voor een goede toekomst. Zorg dat de lekkernijen eiwitarm zijn! Inspiratie nodig? Bekijk eens de volgende eiwitarme recepten: dadelshake, dadelkoekjes en Sarma.