Stofwisselingsziekte en het bijbehorende dieet kunnen moeilijk uit te leggen zijn aan je kind. Daarom hebben we verschillende manieren op een rij gezet waarmee jij het gesprek erover met je kind aan kan gaan.
Dit artikel biedt praktische tips over hoe je je kind kunt uitleggen wat een stofwisselingsziekte is en het daarbij horende eiwitarme dieet:
1. Spelenderwijs je kind laten kennismaken met het eiwitarm dieet
Bespreek met je metabole zorgteam over leuke activiteiten, spelletjes en hulpmiddelen (zoals boeken) die je kind helpen om de stofwisselingsziekte en het dieet te begrijpen. Zorg ervoor dat je kind bij de sessies in het ziekenhuis wordt betrokken, zodat ze op een toegankelijke manier zelfstandig leren omgaan met het dieet.
Het verkeerslichtspel
- Teken drie cirkels op een groot stuk papier of karton zodat het op een verkeerslicht lijkt en kleur ze groen, geel en rood.
- Knip plaatjes uit van verschillende soorten voedsel uit tijdschriften of websites.
- Leg je kind uit dat er drie soorten voedsel zijn: groen, geel en rood.
- Werk samen met je kind om voedsel te organiseren volgens elke kleur.
- Groen = voedingsmiddelen die laag zijn in eiwit en vrij gegeten mogen worden.
- Geel = voedingsmiddelen die in gemeten hoeveelheden gegeten mogen worden – deze hoeveelheid eiwit wordt in grammen geteld.
- Rood = voedingsmiddelen die hoog zijn in eiwit en het beste vermeden kunnen worden.
Zodra je kind deze ideeën begrijpt, kun je meer verkeerslichtspelletjes maken om kennis te verbeteren of te testen. Nieuwe voedselplaatjes kunnen een leuke uitdaging zijn voor je kind om te bepalen waar elk nieuw voedsel op het verkeerslicht hoort.
2. Leer je kind welke voedingsmiddelen veel eiwitten bevatten
Leer je kind om altijd aan jou te vragen voordat ze iets eten en leg uit dat het helemaal prima is om "nee" te zeggen tegen iemand die voedsel aanbiedt dat onbekend is, waar ze twijfels over hebben, of dat niet deel uitmaakt van hun dieet.
3. Leg uit dat de stofwisselingsziekte niet hun schuld is
Een kind kan zich afvragen waarom er niemand om zich heen een stofwisselingsstoornis heeft en daardoor anders moet eten. Leg uit dat iedereen met unieke eigenschappen wordt geboren, zoals haarkleur en oogkleur, en dat een stofwisselingsziekte iets is waar mensen mee worden geboren, niet iets dat iemand veroorzaakt. Benadruk dat je kind bijzonder is en dat het dieet er juist voor zorgt dat ze gezond blijven.
4. Benader voeding en het dieet positief
Het is belangrijk om de juiste boodschap over voeding over te brengen. Praat over verboden voedingsmiddelen als "hoog eiwit", "nee", "rood" of "stop" voedsel, in plaats van "slecht" voedsel. Help je kind zijn of haar metabole aandoening te accepteren en ermee om te gaan terwijl ze ouder worden. Probeer niets negatiefs te zeggen over het voedsel of de aminozuurmengsels, maar leg uit dat dit dieet hen helpt gezond te blijven. Probeer maaltijden te bereiden die er gelijkwaardig uitzien als de maaltijden van de rest van het gezin, maar vermijd dat het volledige gezin het eiwitarm dieet gaat volgen.
5. Betrek je kind bij het eiwitarme dieet
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Begin op jonge leeftijd je kind te betrekken bij het bereiden van voedsel. Laat ze hun voedsel meten en wegen en laat ze zien wat je aan het doen bent. Praat met hen terwijl je voedsel bereidt, zodat ze gewend raken aan het herkennen van voedsel en hoe het in het dieet past. Als je kind begint te leren tellen, kan hij of zij helpen met het bijhouden van hun eiwitinname. Maak er een reken- of geheugenspel van over wat ze hebben gegeten.
6. Toon aan hoe belangrijk de inname van een aminozuurpreparaat is
Behandel hun aminozuurmengsel als een ‘speciale drank’ die ervoor zorgt dat je kind ‘goed groeit en gezond blijft’. Geef veel positieve aanmoedigingen en lof, maar laat je kind weten dat het drinken van het aminozuurmengsel iets is wat ze moeten doen.
Conclusie
Het uitleggen van een stofwisselingsziekte en het bijbehorende eiwitarme dieet aan je kind kan in het begin een uitdaging lijken, maar met de juiste benadering kan het een leerzame en positieve ervaring worden. Door spelenderwijs kennis te maken met het dieet, te leren welke voedingsmiddelen veel eiwitten bevatten, en te benadrukken dat de aandoening niet hun schuld is, kun je je kind helpen om hun dieet op een gezonde manier te begrijpen en te accepteren.