Het grote moment is aangebroken: je gaat uit huis. Alleen, met een huisgenoot of met een geliefde. Dit is het begin van jouw zelfstandigheid!
Van het ene op het andere moment heb jij het volledig voor het zeggen. Dat is spannend en misschien zelfs een beetje stressvol, want vanaf nu ben jij ook volledig verantwoordelijk voor wat je eet. Maar dat gaat je lukken, je moet gewoon een nieuwe routine vinden. Het kost misschien wat tijd, maar je komt er wel!
Voordat je het huis van je ouders verlaat, is het raadzaam om alvast te oefenen, zodat je vol zelfvertrouwen de voorbereiding en organisatie op je kan nemen. Als je het nog niet zelf doet, vraag dan aan je ouders je te laten zien hoe zij de dingen organiseren: hoe bestel je je aminozuurmengsel en laat je dit bezorgen, hoe beheer je je voorraad, hoe ga je om met onvoorziene situaties, waar koop je je eiwitarme producten, welke recepten horen daarbij, hoe maak je die, etc.
Het is zeer waarschijnlijk dat je nieuwe huisgenoten niet weten dat jij een dieet volgt voor PKU. Sterker nog, ze hebben waarschijnlijk nog nooit van PKU gehoord. Ook al lijkt je dit lastig en vervelend, het is toch nuttig om hen meteen te informeren. Op die manier snappen ze dat je een speciale plek in de keuken nodig hebt om je eigen eten te bewaren en dat er dingen zijn die je niet kan eten/delen. Je hoeft niet in detail te treden, maar je kan gewoon zeggen dat je geen eiwitten kan eten en dat je een aangepast voedingspatroon moet volgen.
Als je bang bent dat je in het begin moeite zal hebben om je dieet te volgen, heb je wellicht baat bij onderstaande tips die je helpen om je eigen routine te vinden:
- je kan van tevoren je maaltijden plannen met behulp van een weekplanner, waarmee je je boodschappen voor de hele week kan voorbereiden.
- je kan ook grotere hoeveelheden koken en de rest in de koelkast bewaren voor wanneer je geen tijd of zin hebt om te koken.
- als je niet zo’n planner bent, zorg er dan voor dat je altijd voldoende eten in huis hebt.
- je kan een eetdagboek bijhouden waarin je noteert wat je gegeten hebt gedurende de dag. Zo kan je precies berekenen hoeveel Phe je binnenkrijgt. Op die manier houd je een goed overzicht over het geheel. Bovendien kan je zo zien wat voor jou de moeilijke momenten zijn.
- je kan in een schrift een tabel bijhouden van producten en de hoeveelheid eiwit die zij bevatten. Op die manier kun je voor je favoriete voedingsmiddelen de portiegrootte en het Phe-gehalte daarvan bijhouden.
- je kan ook bepaalde apps gebruiken waarmee je een voedingsdagboek kan bijhouden en/of op kan zoeken wat de hoeveelheid Phe in bepaalde voedingsmiddelen is.
Aarzel niet om hier onze snelle recepten te bekijken die je minder dan 20 minuten kosten.