De eerste keren dat je jouw pasgeborene voedt, zijn intieme en emotionele momenten. Een moment van verbondenheid tussen jou en je kind. Borstvoeding is de beste voedingsbron voor gezonde baby’s. Bij een baby met stofwisselingsziekte wordt de hoeveelheid borstvoeding aangepast aangezien het eiwitten en aminozuren zoals fenylalanine bevat. Het wordt aangevuld met dieetvoeding specifiek voor zuigelingen en eventueel gewone zuigelingenvoeding.
Veelgestelde vragen bij borstvoeding en stofwisselingsziekte:
Kan ik mijn kind met een stofwisselingsziekte borstvoeding geven?
Ik heb zelf geen stofwisselingsziekte | Ik heb zelf een stofwisselingsziekte zoals PKU of HPA |
---|---|
Borstvoeding is en blijft de meest geschikte voeding tijdens de eerste levensmaanden. De diagnose dat je kind een stofwisselingsziekte heeft hoeft geen reden te zijn om met borstvoeding te stoppen. Alle voedingsstoffen die nodig zijn om te groeien en gezond te blijven, worden hierbij voorzien. Bovendien kan moedermelk baby's beschermen tegen bacteriële en virale infecties. Het eiwitgehalte in moedermelk is echter vrij hoog, waardoor exclusieve voeding met moedermelk niet mogelijk is voor baby's met een metabole ziekte. Daarom wordt een deel van de moedermelk vervangen door zuigelingenvoeding op basis van aminozuren. Naast borstvoeding worden druppels vitamine K en D volgens voorschrift van het metabole behandelteam aanbevolen. | Als borstvoeding geven mogelijk is, wordt dit geadviseerd. Het is belangrijk om te weten of jullie baby ook PKU heeft. Een baby met PKU mag slechts beperkt borstvoeding drinken en zal aanvullend een zuigelingenvoeding op basis van aminozuren krijgen. Hierover zal het metabole behandelteam je uitgebreid adviseren. Wanneer jullie baby geen PKU heeft, kan gewoon borstvoeding gegeven worden. De moedermelk is van goede kwaliteit, ook als je als mama een PKU-dieet volgt! Tip: Het geven van borstvoeding heeft ook voor jou en je PKU-dieet een groot voordeel. Je hebt namelijk Phe nodig om de eiwitten in je moedermelk op te bouwen. Deze hoeveelheid Phe komt uit je dieet en dus mag je misschien méér eiwit eten. |
Kan ik borst- en flesvoeding combineren?
- Afkolven en mengen: Je kunt borstvoeding afkolven en deze samen met de bereide dieetvoeding voor zuigelingen in een fles geven.
- Fasegewijs voeden: Eerst geef je een afgemeten hoeveelheid dieetvoeding voor zuigelingen en daarna geef je de baby borstvoeding tot wanneer hij/zij verzadigd is.
Tijdens consultaties zal het behandelteam bespreken welke aanpak het meest geschikt is voor jouw kind.
Kan ik enkel flesvoeding geven?
Als je geen borstvoeding geeft dan is een startvoeding in combinatie met het aminozuurmengsel de beste vervanging. Deze voeding wordt in de gewenste verhouding afgewogen in de fles. Deze verhouding wordt steeds aangepast aan de bloedwaarden en het toenemende gewicht, en wordt dus regelmatig berekend door je diëtist. Bij een lage waarde kan er meer gewone zuigelingenvoeding worden gegeven, bij een hoge waarde wordt deze hoeveelheid verminderd en krijgt je baby meer aminozuurmengsel.
💡Deze dieetvoeding gebruik je op dezelfde manier als een standaard zuigelingenvoeding. Alleen is dit aminozuurpreparaat speciaal ontwikkeld voor de behoeften van een baby met een stofwisselingsziekte zoals PKU Anamix infant, TYR Anamix infant & MSUD Anamix infant.
Hoe verlopen de eerste paar dagen?
De eerste paar dagen mag je baby hoofdzakelijk eiwitarme voeding drinken waardoor de waardes weer zullen dalen. Het behandelteam zal je vertellen hoeveel voeding de baby mag drinken. Baby’s schakelen meestal vrij makkelijk over op de fenylalaninevrije voeding. Als je borstvoeding geeft, moet je kolven om de melkproductie op gang te houden.
Beginnen met borstvoeding | Beginnen met flesvoeding |
---|---|
Na de eerste paar dagen mag je baby steeds meer borstvoeding krijgen. De hoeveelheid borstvoeding kan variëren per kind en kan schommelen door periodes van ziekte, tanden aanmaken en groeispurten. Het geven van borstvoeding wordt voorzichtig opgestart en uitgebreid aangezien de hoeveelheid wordt aangepast afhankelijk van hoeveel borstvoeding het kind verdraagt. | Na de eerste paar dagen mag je baby steeds meer gewone zuigelingenvoeding hebben. Deze standaard zuigelingenvoeding en de eiwitarme dieetvoeding worden gemengd en gegeven in één flesje. Het metabole behandelteam zal je precies uitleggen hoe je dit moet doen. De meeste baby’s passen zich snel aan de combinatie van dieetvoeding en borst- of zuigelingenvoeding aan. In het begin moet de hoeveelheid van het aminozuurmengsel en borstvoeding of zuigelingenvoeding regelmatig worden aangepast aan het stijgende gewicht van je baby en om de bloedwaardes binnen veilige waarden te houden. |
Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?
Tot en met de vijfde maand hebben de meeste baby's per 24 uur minimaal vijf voedingen nodig, ongeacht of ze borstvoeding of flesvoeding krijgen. Houd ook rekening met het volgende:
- Als je baby verder gezond is, heeft hij de eerste vier tot zes maanden niets anders nodig dan het aminozuurmengsel en de borstvoeding of flesvoeding. Voor gezonde baby's die flesvoeding of gemengde voeding krijgen wordt geadviseerd om pas met vaste voeding te starten vanaf vier maanden, als het kind hier klaar voor is.
- Het aminozuurmengsel bevat al veel vitaminen en mineralen. Afhankelijk van de hoeveelheid borstvoeding kan extra vitamine D en K nodig zijn. Volg het advies van het metabool team.
Als je jouw zorgen maakt over het voeden van je baby of hulp nodig hebt, neem dan contact op met het metabole behandelteam. Laat het hun ook weten als je baby ziek is of zich niet goed voelt. Ze zijn er om je te ondersteunen.
Vragen over medische voeding of het eiwitarme dieet? Neem contact met ons op!
Voor advies over medische voeding kan je gratis contact opnemen met de diëtisten van de Nutricia Medische Voedingsservice. Wij zijn gratis telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur.