Gebakken/gegrilde kerstgroenten

40 Minuten 40 Minuten 2 Gemiddeld

Bereiding

De Kerstperiode is een feestelijke periode met lekker eten! Serveer verschillende groenten van het seizoen zoals rode kool, wortel, pastinaak en spruitjes. Ze zijn makkelijk te bereiden en smaken ook nog eens fantastisch.

Gebakken rode kool:

  1. Laat de boter smelten in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de kool en de ui toe en roer goed door, laat enkele minuten doorbakken tot alles zacht is.
  3. Breng op smaak met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, zout en peper. Roer goed door. Voeg de azijn en bruine suiker toe en laat 5 minuten stoven.
  4. Leg de appel erop, doe de deksel erop en laat 10 minuten zachtjes koken. Haal de deksel eraf en laat nog 10-15 minuten doorgaren.

Gegrilde wortel en pastinaak met ahornsiroop:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Schil de wortel en pastinaak en snijd in stukjes.
  2. Doe de groenten in een ovenschaal en giet de olijfolie en ahornsiroop erover. Breng op smaak met verse kruiden en peper en zout.
  3. Laat 25 minuten bakken in de oven totdat de groenten zacht en mooi gebakken zijn.

Gegrilde spruitjes met citroen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Schil en was de spruitjes.
  2. Voeg de olijfolie, het paprikapoeder en de citroenschil toe. Strooi er verse kruiden over en breng op smaak met peper en zout.
  3. Fruit 15 minuten tot ze een mooi kleurtje hebben.

Tip van de chef

Voeg venkel, koolraap en knolselderij toe aan het wortel-pastinaakmengsel voor nóg meer smaak.

Info

  • Ondanks zorgvuldige berekening kunnen voedingswaarden afwijken per eiwitarm product. Raadpleeg daarom altijd uw diëtist bij gebruik of aanpassingen van de eiwitarme recepten.
  • Bij de berekening van de voedingswaarden is er geen rekening gehouden met de ‘tip van de chef’. Raadpleeg uw diëtist voor meer informatie.

Ingrediënten

Voor 6 porties

  • Gebakken rode kool:
  • 35 g boter
  • 400 g rode kool
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 eetlepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 3 kruidnagels
  • 35 ml rode wijnazijn
  • 35 g bruine suiker
  • 1 stoofappel
  • peper en zout
  • Gegrilde wortel en pastinaak met ahornsiroop:
  • 3 wortels
  • 3 pastinaken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • verse kruiden bijv. tijm, salie, rozemarijn
  • peper en zout
  • Gegrilde spruitjes met citroen:
  • 250 g spruitjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • schil van 1 citroen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • verse kruiden zoals rozemarijn
  • peper en zout

Voedingswaarden

Energie (Kcal)1852
Vetten (g)42.6
Vezels (g)104.6
Koolhydraten (g)222.1
Eiwitten (g)34.7

Gerelateerde gerechten