Knolselderij uit de oven met sinaasappelsaus
35
Minuten
Gevorderd
Bereiding
Een heerlijk knolselderijrecept dat past bij het eiwitarme dieet. De sinaasappelsaus geeft het gerecht een frisse smaak.
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Was de knolselderij goed en droog af. Snijd de wortels aan de onderkant van de knolselderij af.
- Leg 2 vellen aluminiumfolie kruislings in een ovenschaal. Zet de knolselderij (op het snijvlak, waar eerst de wortels zaten) in het midden van het folie neer.
- Doe een scheut olijfolie in een kommetje en breng op smaak met zout en beetje peper. Smeer met behulp van het bakkwastje de knol in met olijfolie. Druk nu klontjes boter plat over de hele knol.
- Schil 5 tenen knoflook en snij in de lengte door midden. Druk de teentjes verdeeld over de hele knol in de boter. Druk 4 takjes tijm in de boter op de knol.
- Pak het geheel nu goed in met de aluminiumfolie, zodat er geen stoom kan vrijkomen.
- Plaats de ingepakte knol in een ovenschaal en zet deze in de voorverwarmde oven.
- Bak de knol in ongeveer twee uur boterzacht. Controleer of de knol goed gaar is door er met een mes in te prikken. Dit moet er makkelijk in kunnen glijden. Is de knol nog niet gaar? Laat hem dan nog wat langer in de oven staan.
- Hak de peterselie fijn en strooi over de gare knolselderij. Serveer de knolselderij met de sinaasappelsaus.
SINAASAPPELSAUS
- Snijd de ui en knoflook fijn.
- Verwarm een klein scheutje zonnebloemolie in de sauspan. Fruit de ui 5 minuten aan.
- Zet het vuur lager en doe de knoflook in de pan. Voeg de boter toe en laat smelten.
- Voeg Loprofin Mix* toe en bak deze, al roerend, drie minuten zachtjes in de boter.
- Voeg sinaasappelsap toe en roer met een garde. Voeg de bouillon en twee takjes verse tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus 15 minuten zachtjes koken.
- Haal de takjes tijm uit de saus en druk de saus door de zeef om een mooie gladde saus te krijgen.
- Breng indien nodig de saus nog op smaak met peper en zout.
Tip van de chef
- Serveer eventueel in combinatie met de Spaghetti met pestosaus.
Info
- Ondanks zorgvuldige berekening kunnen voedingswaarden afwijken per eiwitarm product. Raadpleeg daarom altijd uw diëtist bij gebruik of aanpassingen van de eiwitarme recepten.
- Bij de berekening van de voedingswaarden is er geen rekening gehouden met de ‘tip van de chef’. Raadpleeg uw diëtist voor meer informatie.
- *Loprofin Mix is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij aangeboren stofwisselingziekten of aandoeningen waarbij een eiwitbeperkt dieet noodzakelijk is. Te gebruiken onder medisch toezicht.
Ingrediënten
Voor 6 porties
- 250 ml vers sinaasappelsap
- 125 ml groentebouillon (van een bouilonblokje)
- 40 gram roomboter
- 35 gram roomboter
- 25 gram Loprofin Mix*
- 6 takjes verse tijm
- 6 tenen knoflook
- 4 takjes verse peterselie
- 1 knolselderij
- 1 ui
- Olijfolie
- Zonnebloemolie
- Peper en zout
Voedingswaarden
Energie (Kcal) | 295 |
---|---|
Vetten (g) | 14.3 |
Vezels (g) | 0 |
Koolhydraten (g) | 17.1 |
Eiwitten (g) | 2.8 |